Ntamon julkaisemaa Papaninin retkikuntaa saa nyt pokkarina täältä.

Venäjännös "Экспедиция Папанина" sähköisessä muodossa löytyy
täältä.

8. syyskuuta 2010

Teatterisota Petroskoissa jatkuu

Tänään Uussuomalainen sai kirjeen, jossa pydetään nimeä adressiin Petroskoin Kansallisen teatterin johtajan puolesta. Tässä vetoomuksen teksti, jonka on laatinut Pekka Kauppala, FT:

Karjalan tasavallan hallituksen päämies Andrej Vitaljevitsh Nelidoville

Kunnioitettu herra päämies,
Kansainvälisestä suomalaisesta kulttuurielämästä kiinnostuneena Suomen tasavallan asukkaana, ilmaisen huolestumiseni viimeaikaisista tapahtumista Karjalan suomalaista teatteria koskien. Kyseinen teatteri on koko maailman suomalaisuudelle mitä tärkein kulttuurilaitos. Sergei Proninin johdolla on teatteri viime vuosina kohottanut tasoaan entisestään ja toimii Karjalan kansallisten kulttuurien edustavimpana ilmentäjälaitoksena tasavallassanne.
Olen saanut tietää, että 23.8.2010 Pronin on erotettu toimestaan Karjalan virkaatekevän kulttuuriministerin Galina Brunin toimesta. Tiedän että Te, herra päämies, ette toki ole millään lailla vastuussa edeltäjänne hallituksen jäsenten viimeisistä toimenpiteistä ennen Teidän toimesta tapahtuvia uusia ministerinvalintoja. Koska kuitenkin olette ilmaisseet toiveenne ja päämääränne edistää Karjalan kansallisten kulttuurien elvytystä, pyydän Teitä kunnioittavimmin huolehtimaan, että Pronin mahdollisimman pian voi päästä jatkamaan energistä, taitavaa ja teatterin työntekijöiden luottamusta nauttivaa toimintaansa teatterinsa johdossa. Kansallinen teatteri ei voi toimia menestyksekkäästi ilman tällaista johtoa, jolle välttämätön edellytys on suomen kielen hallinta.

Proninin irtisanomisen alullepanija ja toteuttaja on Karjalan nyt jo entinen kulttuuriministeri Galina Brun. Entinen komsomol-aktiivi siirtyy luultavasti suojelijansa Sergei Katanandovin perässä Moskovaan, mutta miksi hän halusi tehdä vielä tämän viimeisinä päivinään virassa? Galina Brunilla ei tiettävästi ole mitään kulttuurialan koulutusta, hän on seurannut Katanandovia tämän uran edetessä komsomolista aina hallitukseen saakka. Galina Brunin tärkeimmäksi ansioksi karjalaisen kulttuurin saralla mainitaan hänen kotiseutumuseolle lahjoittamansa turkki, jonka on ilmeisesti tarkoitus komeilla samassa vitriinissä Otto Wille Kuusisen alushousujen, Toivo Antikaisen suksisauvan ja Antti Timosen salkun kanssa.

Oletan, että jos teattereiden yhdistämisen takana on yritysmaailman intresseja (venäläisen draamateatterin siirtäminen Kansallisen tiloihin ja entisen teatterirakennuksen vapauttaminen muihin tarkoituksiin), niin käsky on tullut nimenomaan Katanandovilta: jättäessään Karjalan johdon ja viedessään Brunin mukanaan hän haluaa varmistaa vapaamman pelikentän vanhoille kavereilleen.

3 kommenttia:

Anita Konkka kirjoitti...

Turun linnan museon vitriinissä oli Israel Konkan takki, kuulemma. Minä en ole sitä nähnyt, en tiedä kuka oli Israel Konkka ja miksi hänen takkinsa oli vitriinissä.

Uussuomalainen kirjoitti...

Sepä merkillistä! Minä kun olin varma että kaikki Konkat tulee Toksovan Konkkalasta.

Anita Konkka kirjoitti...

Varsinaissuomessa on paljon Konkkia. Ne Konkkalan Konkat ovat kai kotoisin sieltä. Maahanmuuttajia koko porukka.