Ntamon julkaisemaa Papaninin retkikuntaa saa nyt pokkarina täältä.

Venäjännös "Экспедиция Папанина" sähköisessä muodossa löytyy
täältä.

5. maaliskuuta 2011

Soiniputinismista pari sanaa

Persut ovat siis sitä mieltä, että taiteet pitää valjastaa palvelemaan puolueita. Hieno ajatus, mutta ei valitettavasti kovin uusi eikä edes hirveän perussuomalainen. Sen huomasi venäläinen vaimoni nähdessään otsikon Hesarissa. Hän sanoi:
"Herrajestas (no ei ehkä ihan noin, onhan hän evlut kanttori), ovatko persut suunnittelemassa puolueliittoa Yhtenäisen Venäjän kanssa (joka on venäjäksi lyhennettynä Jedro, eli ydin) !"
Siitähän lähti Uussuomalaisen mielikuvitus laukkaamaan: kansallissosialismi, stalinismi, putinismi ja soinismi (vain yksi kirjan puuttuu, että tulisi sovinismi) ovatkin siis yhtä ja samaa!
Venäjällä eräs lempinimeltään "lenin" tunnettu heppu oli sata vuotta sitten sanonut, että taiteen on oltava puolueellinen. Sitä sitten noudatettiin noin 70 vuotta. Pienen katkon jälkeen Putinin kopla suunnittelee isänmaallisuusopin palauttamista koulujen opetusohjelmaan. Eli siis isänmaallisuudesta saadan koulutodistukseen jonkinlaisia arvosanoja! Saatan muistaa väärin, mutta taisi natsi-Saksassakin olla samantyyppistä meininkiä.
Kansallinen idea on Putinin Venäjälle tärkeämpi kuin maan kehitys, kansalaisten hyvinvointi ja ihmisoikeudet. Sitäkö Soinikin tavoittelee? Kokoomus on jo kosiskellut Yhtenäistä Venäjää, mutta tämän viimeisen Persuejen puolueohjelman valossa Soini on enemmän sopiva Putinin liittolaiseksi, ainakin molemmat vastustavat EU:ta ja haluavat olla tekemisissä vain erillisten "kansakuntien" kanssa. Tässä mallissa on vain Putinin kohdalla se ero, että Venäjän kaikkien kansojen ja heimojen on suostuttava suurvenäläiseen ideaan, jotta "kansakunta" syntyisi imperiumin raunioille. No, mutta eipä Soininkaan idea paljon siitä eroa, hän ei vain osaa lentää hävittäjää ja ampua amurntiikereitä...

3 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Niinhän suomalaistenkin on suostuttava isosuomalaiseen ideaan. Suomensomalialaiset, suomenturkkilaiset, suomenruotsalaiset, suomensaamelaiset, kaikkien on tykättävä samasta persukulttuurista. Persukulttuurin kulmakivet, eli sibelius jne. ovat muuten kaikki luoneet taiteensa Helsingissä.

Onko Soini-puolue yllättäen ruvennut tykkäämään syntisestä kaupunkilaisuudesta, nämä suuret taiteilijathan tekivät työnsä viinan voimalla?

Vai onko heidän ajatuksensa viedä helsinkiläisten verorahat maaseudulle ja pakottaa meidät kuuntelemaan Sibeliusta ja vierailuttaa Ateneumissa Edelfeltien edessä todisteeksi että saamme edes seistä leipäjonossa?

Ari Makela kirjoitti...

Moi,

Olen kirjoittamassa omaan blogiini tekstiä, joka sivuaa Suomen ja Venäjän suhteita ja myös suomalaisten ja venäläisten suhteita. Minua kiinnostaa lähinnä kuinka hyvin ja huonosti kantasuomalaiset kohtelevat entisen Neuvostoliiton alueelta tulleita maahanmuuttajia.

Jos ehdit, jaksat ja viitsit niin minua kiinnostaisi vaihtaa muutama meili aiheesta. Osoite on hauva@arska.org .

En tietenkään pahastu jos sinulla ei ole aikaa tai energiaa ottaa yhteyttä. Tämä on vain kaino pyyntö.

Uussuomalainen kirjoitti...

Minusta asenteet ovat muuttuneet huomattavasti myönteisemmiksi kymmenen Suomessa asumani vuoden aikana. Nyt vihapuhe kohdistuu enemmän etelän maista tulleisiin.