Ntamon julkaisemaa Papaninin retkikuntaa saa nyt pokkarina täältä.

Venäjännös "Экспедиция Папанина" sähköisessä muodossa löytyy
täältä.

27. lokakuuta 2011

Ensimmäinen arvostelu Skumbriasta

Ensimmäinen arvostelu Skumbriasta on ilmestynyt Karjalaisessa tänään 27.10.2011:


Skumbrian rakastavaiset sänkypainissa
Kirjat
ARVI PERTTU
Skumbria
Like 2011. 366 s.
Heti alkajaisiksi on sanottava, että kirjailija Arvi Pertun tyylissä on harvinaista alkuvoimaa, jota joku voisi erehdyksissä pitää vaikka sovinismina. Perttu nimittäin kirjoittaa seksistä reippaan ronskisti mutta myös mehukkaan aistikkaasti. Hän on kuin herkempi versio Charles Bukowskia. Melkein väittäisin, että kirjailija ymmärtää myös naisia, ainakin romaaneissaan...
Uusin teos Skumbria palauttaa mieleen Arvi Pertun kymmenen vuoden takaisen Petroskoin symposiumin. Se, jolle kaupunki on tuttu, nauttii kaksin verroin Skumbrian päähenkilön, Lesojevin Paulin edesottamuksista ja välillä päättömistä sikailuista Äänisen rannan kortteleissa ja kommuuneissa. Aavistelen, että kirjailija irvistelee itselleenkin Paulin roolihahmon selän takana.
Skumbria on rakkaustarina. Suomalainen valokuvaaja Katri tapaa petroskoilaisen Paulin ”metsäsymposiumissa”. Pauli on paitsi tulkki, myös miehekäs pano- ja puuhamies. Hänellä on monta rautaa tulessa mutta henkisenä rasitteena sotilasura Afganistanissa 1980-luvulla.
Katri ihastuu ja antautuu sänkyleikkeihin himokkaasti. Hän jopa rakastuu siinä määrin, että päättää jäädä Venäjälle ja mennä naimisiin Paulin kanssa. Skumbria on kahden kauppa ja haavemaa, jossa uneksivat rakastavaiset leijuvat aikansa. Mutta kuten aina, käärmeitä ja yllätyksiä paratiisissa piisaa.
Skumbrian, ”makrillimaan” rakastavaiset piinaavat toisiaan vuorotellen. Rakastajia ja rakastajattaria ilmaantuu tasapuolisesti.
Katri on estottoman valloittava kuva suomalaisnaisesta, joka ei todella kuulu moralisoivaan, tiukkapipoiseen tuulipukukansaan. Hämmästyttävän herkästi Perttu kuvaa niin Katrin naisellisen puolen kuin Paulin miehiset kärsimykset ja toistuvat itsesyytökset.
Kulttuurit kohtaavat rujosti. Petroskoissa riittää rahahuolia, torakoita ja byrokratiaa. Venäjän kasvava väkivalta, Afganistanin varjo ja Tshetshenian sodat painavat toisaalla. Katri kauhistelee. Seuraa muutto Suomeen. Nyt Paulia odottaa häkkilinnun lähiöelämä, mikä on kaukana makrillimaan lumosta. Romaanissa tapahtuu vielä se kuuluisa ”ihmisenä kasvaminen”. Vai tapahtuuko? Ainakin kirjailija Arvi Perttu on taas kerran pistänyt koko persoonansa peliin.
PENTTI STRANIUS


Vertaus Charles Bukowskiin hieman arveluttaa, mutta ainakin myynnin kannalta se on varmaan ihan OK!

2 kommenttia:

Uussuomalainen kirjoitti...

Käännätin tämän arvostelun Googlen käntäjällä venäjäksi, ja sitten päätin palauttaa alkuperäiseen asuun. Tässä tulos:

Skumbrian Bed amatööri taistella
Pentti Stranius
Kirjat
SARS Bert
Skumbria
Kuten 2011. 366 s.

Ensinnäkin minun täytyy sanoa, että tyyli kirjailija Arvi Bertha on harvinaista alussa voimaa, joka voisi ottaa häntä aika sovinismi. Itse asiassa, Burt kirjoittaa seksistä, mutta myös vilkas ronskisti mehukas maku. Hän on herkempi versio Charles Bukowski. Melkein sanoa, että kirjoittaja ymmärtää myös naisia, ainakin romaaneissa ...

Uusin työ muistuttaa Skumbria Arvi Bert kymmenen vuotta sitten, Petroskoin symposium. Jolle kaupunki on tuttu, nauttii kaksin verroin Skumbrian sankari tekoja Lesojevin Paul, sekä välillä Äänisjärven Siat! Endless lähiöissä ja yhteisöille. Epäillä, että kirjoittaja Paul naurahti itsekseen rooli merkin takana.

Skumbria rakkaustarina. Suomalainen valokuvaaja Justin Paul Petroskoi tavalla "Symposium metsä." Paavali ei vain kääntäjä, mutta miehekäs ja Potter ja taiteilija ihmisiä. Hän on monta rautaa tulessa, mutta henkinen rasite sotilaita Afganistanissa 1980-luvulla.

Justin rakastuu, ja luovutuksen vuode pelata himokkaasti. Hän jopa rakastuu siinä määrin, että Venäjä päättää jäädä ja mennä naimisiin Paul. Skumbria on kaksisuuntainen katu, ja Utopia, jossa rakastavaiset unelma kelluvien ajoissa. Mutta kuten aina, käärmeet ja yllätyksiä joko hymyillen paratiisi.

Skumbrian ", makrillimaan" Rakastavaiset piinata toisiaan vuorotellen. Tuulettimet ja ystäville näkyvät yhtä lailla.

Justin iloa kiehtova kuva suomalainen nainen, joka ei oikeastaan ​​kuulu moralisoimme tiukkapipoiseen pukeutuneita ihmisiä kuin tuuli. Yllättävän herkkiä Bert kuvailee Catherine naisellinen puoli, kuten Paul Miesten kärsimystä ja toistuva itsensä syyttelyä.

Kulttuuri löytyi töykeä. Petroskoin välittää tarpeeksi rahaa, torakat ja byrokratiaa. Kasvava väkivalta Venäjällä, Afganistanin ja Tšetšenian sotien varjossa paino toisella. Justin on järkyttynyt. Seuraa siirtyminen Suomessa. Nyt Paavali odottaa lintuhäkki Suburban elämän, joka on kaukana lumous makrillimaan. Novel, mutta hän on kuuluisa "kasvaa ihmisenä." Vai se tapahtuu? Ainakin kirjailija Bert Arvi on jälleen ruiskutetaan koko persoonallisuutta peliin.

Anonyymi kirjoitti...

Aake Kalliala otti kerran kyrpää perseeseen musta ihmiseltä neekeriltä